Over ons

 

   

 

 

Patiss is een bedrijf gespecialiseerd in het weven van plaids, stola's en sjaals van alpaca wol. In december 2011 is Patiss opgericht door Tjitske Blaak uit Veendam (GroningenNL). 

 

Van jongs af aan is ze bezig geweest met draadjes. Allerlei technieken zijn uitgeprobeerd, breien, haken, punniken, kantklossen, je kan het zo gek niet bedenken. Uiteindelijk viel alles op zijn plek toen ze een weefgetouw erfde. 

 

Zo’n 25 jaar had hij op zolder gestaan, uiteindelijk, in 2009 het weefgetouw, een Toika, opgehaald en in gebruik genomen. Na vallen en opstaan, rolden de prachtigste weefsels tevoorschijn. Wat een ongelooflijk mooi ambacht! 

 

 

Ondertussen is het weefvirus toegeslagen en is de zolder omgetoverd tot weefatelier. Er staan nu in totaal vijf getouwen, één tafelgetouw en vier staande, allen van het merk Toika.

 

De plaids worden geweven in de zogeheten keper-binding. Denk aan de bekende Schotse wollen plaids. Hierdoor ontstaat er een schuine lijn door het weefsel. De gekozen kleuren vermengen zich tot een spannende en soms onverwachte mix.

 

 

 

De geweven stola’s en sjaals zijn uniek qua kleurenspel en patroon, zie Galerie.

 

 

    

 

 

 

 

 

Patiss weeft sjaals, stola’s en plaids van alpaca wol. Voor deze wol is gekozen omdat deze wol superzacht is en van nature zeer warm, lichtgewicht, hypoallergeen, ademend en isolerend.

 

De alpaca komt van origine voor op de hoogvlakten van Bolivia en Peru. Inmiddels zijn er vele fokkerijen over de hele wereld waar de alpaca wordt gehouden voor zijn wol. 

 

Alpacas staan bekend om hun zachtaardige karakter, overvloedige fijne wol, lange nekken en oren die typisch iets naar buiten wijzen. Hun hoofd is versierd met wol en grote sprekende ogen.